Traditii de Craciun

Publicat de gagautza

Vascul
Vascul era considerat planta sacra la vechii druizi, si simbol al vietii eterne la fel ca si pomul de Craciun. Romanii au considerat-o simbol al pacii si prin aceasta simbolistica a devenit acceptata si de catre credinciosii crestini. Sarutul de sub vasc a fost de asemenea un obicei roman.

Felicitarea de sarbatori
Obiceiul trimiterii felicitarilor catre cei dragi cu ocazia sarbatorilor de iarna a fost initiat de catre Sir Henry Cole din Anglia. Acesta s-a intamplat in anul 1843 si prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara in 1849. De la inceput temele si imaginile erau variate la fel ca si obiceiurile de Craciun din lumea intreaga.


Simboluri de Craciun
Iata simbolurile Craciunului si explicatiile acestora: Lumanarile, flacara: vara, caldura, paradisul, sfarsitul intunericului, Hanuka evreilor Pomul: viata eterna, copacul din Paradis (simbol pagan) Merele: marul din Eden Mos Craciun: Sfantul Nicolae sau o alta zeitate (pagana) Vascul: pace, sarut Gnomii, spiridusii: spirite bune din traditia pagana


Cadourile de Craciun
Exista mai multe radacini ale obiceiului daruirii de cadouri de Craciun. Pe de o parte este Sfantul Nicolae, binefacatorul anonim, iar pe de alta parte exista si traditia legata de magi care ii ofera lui Iisus daruri pretioase. Putem aminti si obiceiul roman de a da daruri de noroc bun copiilor cu ocazia Saturnaliei. Iata zilele de iarna in care se ofera darurile difera in functie de diferitele culturi crestine si timpuri: 6 decembrie - in memoria Sfantului Nicolae 24 decembrie - Ajunul Craciunului 25 decembrie - nasterea lui Hristos 1 ianuarie - Anul Nou 6 ianuarie - epifania, vizita magilor Cel care aduce cadourile poate fi: insusi Iisus, Mos Craciun, ingerii, Befana (doamna Craciun in Italia), cei trei magi, spiridusii de Craciun, un sfant - Kolyada, in Rusia si Joulupukki, in Finlanda.